Actualiteiten Nieuw belastingstelsel waterschappen (online)

INHOUD

De aanpassing van het belastingstelsel van de waterschappen treedt waarschijnlijk op 1 januari 2026 in werking. Bij deze cursus informeren we je over de veranderingen van het nieuwe belastingstelsel.

Bij de watersysteemheffing komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • de vervanging van de kostentoedeling op basis van waardeverhoudingen door een verdeelmaatstaf op basis van gebiedskenmerken. Van de uitkomst kunnen waterschappen bij ongebouwd en natuur binnen een bandbreedte van 30% (en later 25%) afwijken. Waterschapsbesturen moeten het gebruik van deze bandbreedte motiveren aan de hand van gebiedskenmerken;
  • waterschappen houden de vrijheid om het ingezetenenaandeel met maximaal 10% te verhogen, maar moeten dit gaan motiveren op basis van gebiedskenmerken;
  • de introductie van een tariefdifferentiatie tussen woningen en niet-woningen bij gebouwd;
  • de invoering van een tariefdifferentiatie voor wateraanvoerprojecten;
  • inperking van de tariefdifferentiatie wegen tot een verhoging van maximaal 100% (was 400%);
  • waterschappen kunnen de maatregelen voor het opwekken van hernieuwbare energie, ter compensatie van de uitstoot van broeikassen die vrijkomen bij de uitvoering van de watersysteemtaak, bekostigen uit de watersysteemheffing (tot maximaal tweemaal het primaire energieverbruik).

In het nieuwe belastingstelsel valt er dus aanzienlijk meer te kiezen voor de waterschapsbesturen. Dit vereist een goede voorbereiding en een zorgvuldig besluitvormingsproces.

Bij de zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • de heffingsformule wordt aangepast. Het zuurstofgebruik wordt niet langer vastgesteld met de CZV-methode maar met de TOC-methode. Dit is een technische aanpassing om het gebruik van mens- en milieubelastende stoffen bij de analyse van de vervuilingswaarde van afvalwater te beëindigen. Voor het omrekenen van TOC naar CZV geldt een omrekenfactor van 3 met een afwijkprotocol voor die gevallen waarin die factor niet klopt en zou leiden tot een aanzienlijk te hoge of te lage heffing (kleiner dan 2,5 of groter dan 3,5);
  • er komt een nieuwe werkwijze voor tabelbedrijven. In principe krijgen bedrijven voortaan standaard een afvalwatercoëfficiënt die gelijk is aan het gemiddelde van huishoudelijk afvalwater (klasse 8). Bedrijven die nu in een andere klasse dan 8 vallen (ongeveer 5% van alle tabelbedrijven), houden die klasseindeling voorlopig maar waterschappen moeten voor die bedrijven binnen 10 jaar een individuele afvalwatercoëfficiënt vaststellen door middel van afvalwateronderzoek. Voor bedrijven met een vervuilingswaarde van minder dan 50 ve geldt een praktische regeling met een vereenvoudigde onderzoeksmethode. Dit om de onderzoekslast te beperken;
  • waterschappen kunnen de hemelwaterkosten (zoals subsidiëren afkoppelen riolering) uit de zuiveringsheffing bekostigen;
  • waterschappen kunnen de maatregelen voor het opwekken van hernieuwbare energie, ter compensatie van de uitstoot van broeikassen die vrijkomen bij de uitvoering van de zuiveringstaak, bekostigen uit de zuiveringsheffing (tot maximaal driemaal het primaire energieverbruik);
  • waterschappen kunnen bijvoorbeeld de fosfaatterugwinning stimuleren door fosfaat slechts deels te belasten;
  • waterschappen moeten voor separaat aangeboden afvalwaterstromen (bijvoorbeeld per tankwagen of via een aparte leiding) privaatrechtelijke prijsafspraken maken.

 

GEGEVENS

Voor wie
Deze cursus is bedoeld voor medewerkers van waterschappen en belastingsamenwerkingen die beleidsmatig of in de uitvoering te maken hebben met de waterschapsbelastingen en die willen worden geïnformeerd over de wijzigingen die het nieuwe belastingstelsel meebrengt.

Docent
Paul van den Berg

Duur
1 online sessie van 3 uur.

Datum
18 september 2025 - van 09.00-12.00 uur

Locatie
Vanaf je eigen werkplek.

Prijs
€ 237,50 exclusief BTW en inclusief lesmateriaal.

Hoe gaat het in zijn werk?
Je ontvangt van ons eerst een bevestiging van je aanmelding. Kort voor aanvang van de cursusdag ontvang je van ons een uitnodiging via Microsoft Teams. Je krijgt toegang tot een virtueel klaslokaal waarin de docent zijn/haar verhaal zal vertellen. Uiteraard kan je via je microfoon vragen stellen aan de docent, net als in een gewone cursusomgeving.

Wat heb je nodig? 

  • Een computer, laptop, tablet of telefoon met geluid en evt. een microfoon en een camera. Een Teams-account is niet nodig. 
  • Heb je geen Teams-account? Je ontvangt via e-mail een uitnodiging met een link naar de zogeheten Teams-vergadering. 
  • Open je die op een tablet of telefoon, dan krijg je waarschijnlijk de vraag of je de Teams-app wilt installeren. Als je dat doet, vraagt de app om inloggegevens, maar je kunt ook deelnemen als gast. 
  • Open je de vergaderlink op een vaste PC, dan kun je ook deelnemen als gast via het web. Let op: de browsers Internet Explorer, Firefox en Safari ondersteunen Teams niet. Je kunt wel deelnemen via Google Chrome en Microsoft Edge. 
  • In de uitnodiging staat straks een telefoonnummer dat je kunt bellen als het op de dag zelf niet lukt met aanmelden.

Let op: 
We kunnen helaas (nog) niet voorkomen dat je naam en mailadres zichtbaar zijn voor de andere deelnemers. Houd hier dus rekening mee. We doen ons best hier een oplossing voor te zoeken.  

 

 

VRAGEN

Als je vragen hebt over deze cursus kun je contact met ons opnemen. Je kunt ons bellen (0184-499 494) of e-mailen (mail@lokbel.nl).

  • Beschikbare data

Je kunt je aanmelden door hiernaast op de gewenste datum te klikken. Daarna wijst alles vanzelf. Je ontvangt van ons een bevestiging per mail.